Fra beinhinnebetennelse til halvmarathon

En reise i adaptasjon,
tålmodighet og viljestyrke


I over et tiår slet en Magnus Thorsrud (34) med benhinnebetennelse, også kjent som medial tibial stress syndrome. Denne smertefulle lidelsen, som er karakterisert ved smerter langs innsiden av leggbenet/tibia, kan være svært begrensende og kan føre til varige problemer dersom den ikke behandles riktig.

For min klient, betydde dette å gi opp organisert idrett og trekke seg tilbake fra et tidligere aktivt liv, noe som uten tvil hadde dyptgående effekter på både fysisk helse og mental velvære. Men som det ofte er tilfellet i menneskelige erfaringer, er motgang også en mulighet for vekst.

Da han kontaktet meg, var han klar for forandring, men visste ikke helt hvordan han skulle gå frem. Sammen utformet vi en plan. Det første trinnet var å lage et individuelt treningsopplegg som tok hensyn til hans unike behov og grenser. Denne tilnærmingen var nøkkelen, for det var ikke om å gjøre å "trene hardere", men å "trene smartere".

Parallelt med treningsopplegget, behandlet vi mellom annet hans fotsåle og sørget for at belastningen ble tilpasset slik at han kunne trene uten å skade seg videre. Her siktiet vi på å la nevrvesystemet adaptere riktig belastning over tid. En annen stor del av vår plan var å utfordre klienten på bevegelighetstrening, ettersom at bevegelsesmønsteret hans var preget av smertetilstanden i leggene. Bevegelighet er ofte en undervurdert komponent i idrettsrestitusjon, men den spiller en kritisk rolle, spesielt for de som har opplevd lagvarige skader slik som benhinnebetennelse ofte kan utarte seg.

Med tiden, tålmodighet og en hel del viljestyrke, begynte klienten vår å se betydelige forbedringer. Så mye at han satte seg flere dristig mål:

1. løpe en smertefri kortintervall,
2. løpe sammenhengende 5km,
3. løpe sammenhengende 10km,
4. Fullføre en halvmaraton.

For noen som hadde trukket seg tilbake fra en aktiv livsstil, var dette et skritt av monumentale proporsjoner!


Det skal sies at ting tar tid, tross at tilpassingen frem til å kunne trene løping flere økter ukentlig tok nærmere 12mnd. Med tolmodlighet
følger suksess!

Så kom denne meldingen..

Det var derfor med en blanding av glede og æresfrykt når jeg som trener nå fikk sms etter at Magnus krysset mållinjen for sin første halvmaraton, ca 2 år etter at vi startet oppfølgingen. Dette er ikke bare et testament til hans personlige besluttsomhet, men også til kraften av riktig veiledning, behandling og støtte.

Denne reisen fra smerte til triumf er en inspirasjon for oss alle. Det minner oss om at med riktig støtte, dedikasjon og et personlig tilpasset program, kan vi overvinne selv de mest utfordrende hindringene i livet. Jeg er utrolig takknemlig for å ha kunnet bistå Magnus på veien.

Han er et sann inspirasjon og et levende bevis på hva som er mulig når vi nekter å la utfordringer definere våre grenser.